Cinema: “Josep” (2020)

  • 19:00
  • Rue de Genève 91, Lausanne
  • +41 (0) 21 625 93 86

“JOSEP” (2020)

Josep és una pel·lícula d’animació dirigida pel ninotaire Aurélien Froment «Aurel» i estrenada l’any 2020. La producció fou un èxit de taquilla a l’Estat francès i l’Académie des arts et techniques du cinéma la va distingir amb el premi Cèsar al millor film d’animació en la 46a edició dels guardons, que es va celebrar al teatre Olympia de París.

Narra la vida del dibuixant i revolucionari Josep Bartolí durant la Guerra Civil espanyola, després de la Segona Guerra Mundial i la seva relació amb la pintora mexicana Frida Kahlo. Sílvia Pérez Cruz en compongué la banda sonora i n’interpretà el tema principal, «Todas las madres del mundo», basat en un poema de Miguel Hernández.

El film nasqué de la fascinació d’Aurel per les il·lustracions de Josep Bartolí al llibre La retirada: éxodo y exilio de los republicanos españoles. Utilitza la tècnica dels dibuixos animats i alterna els personatges principals en una línia clara d’animació contemporània i seqüències animades de dibuixos del propi Bartolí, amb el propòsit de centrar la mirada en la tràgica experiència de Bartolí als camps de concentració, una part poc coneguda, incòmoda i vergonyosa de la història d’Europa. Un film poètic sobre el poder de l’art que fou un èxit de taquilla a França.

« Josep dibuixava la vida als camps, no per fer de testimoni fotogràfic, sinó per a sobreviure. La meva tesi és que Bartolí dibuixava perquè necessitava dibuixar. » — Aurélien Froment