BLOG

Mor Silveri Kirchner, membre fundador i Soci d’Honor del CCL

Categories: CCL

La junta directiva del Centre Català de Lausana comunica a tots els nostres socis i simpatitzants la trista notícia del recent traspàs de l’amic Silveri Kirchner i Valls (Barcelona, 1934).

En Silveri era membre fundador (1969) i Soci d’Honor (2022) del CCL i fou guardonat amb el premi Josep Maria Batista i Roca (1991). Tota la vida va lluitar per la defensa i la difusió de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes a / des de Suïssa.

Va arribar a Suïssa el 1959 per visitar-la fent autoestop i poc després va decidir d’instal·lar-s’hi convençut que aquí no hauria de viure les situacions de guerra freda, d’injustícia, opressió i humiliació que varen tristament marcar la seva infantesa a Espanya.

Va conèixer a la suïssa Pierrette Zufferey i es casaren. Van ser pares del Nicolas i de la Claire dels quals tingueren néts i nétes.

El 1963, s’assabentà que els catalans emigrats a la Suïssa germanòfona havien creat l’associació catalana Casa Nostra de Suïssa (dissolta el 2022) i de seguida s’hi interessà i va participar-hi activament durant molts anys.

El 1969, participà a la fundació del Centre Català de Lausana del qual va ser-ne president, secretari, professor de català, escriptor d’articles pel “Butlletí”, bibliotecari i un important dinamitzador i difusor de la nostra cultura i tradicions durant gairebé mig segle.

També participà en els Jocs Florals a l’exili en les seves edicions a Suïssa: Zuric (1968), Ginebra (1972) i Lausana (1976). 

Durant un cert temps, fou membre actiu i col·laborador de Casa Nostra de Ginebra (fundada el 1972 i actualment dissolta).

Als anys ’70 va crear el que ell anomenà “Oficina d’informació Catalana” on recollia i feia difusió de nombrosos articles culturals, històrics i polítics de la premsa catalana i altres escrits diversos.

Que En Pau Descansi.

Transmetem el sentit condol a la família Kirchner-Zufferey.

En Silveri amb la seva esposa Pierrette, la seva filla Claire, la presidenta Núria Inglin i el secretari Josep Maria Tarròs, posant amb la placa commemorativa com a Soci d’Honor del Centre (2022).