BLOG

Carta del conseller Romeva en motiu de la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil

Categories: CAT,CCL,Comunicat Oficial

13588842_1323591644336177_1333502007_oBenvolgut/Benvolguda,

El proper 18 de juliol farà vuitanta anys del cop d’estat contra la República i de l’inici de la Guerra Civil a Espanya. Ens trobem, doncs, davant una data clau pel nostre país, una data que volem recordar en homenatge a les persones que en van patir els seus efectes.

És una data que no ha de passar desapercebuda per les generacions més joves, que s’incorporen a la ciutadania amb plens drets polítics i amb la capacitat d’incidir en el seu destí i el de tota la societat. Ens ha de servir per recordar que cal defensar la democràcia i la llibertat cada dia, sovint inclús davant els mateixos estats constituïts per defensar-les.

Cal que la rememoració d’aquell període contribueixi a posar fi a l’amnèsia que va caracteritzar la Transició i que encara sobrevola la societat. La Guerra Civil i les seves conseqüències socials i polítiques van ser traumàtiques i encara tenen presència en la consciència col·lectiva. Per això creiem que és el moment oportú per aprofundir en la coneixença de la nostra memòria, i sobretot per ajudar a construir la societat catalana del present i del futur: una societat de pau.

Aquesta oportunitat és la que ens anima a impulsar el projecte de record dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, una iniciativa que començarà els seus actes el 18 de juliol i que ha d’esdevenir un gest massiu de memòria democràtica. Evidentment, un projecte d’aquesta magnitud no pot ser només impulsat pel Govern, sinó que ha de ser compartit en tot moment amb l’Administració local catalana, amb les institucions de memòria històrica, de foment de la pau i dels drets humans, amb les universitats i institucions acadèmiques, i amb totes les entitats de la societat civil catalana que s’hi sentin concernides. Volem fer memòria, i ho volem fer col·lectivament.

Per això et vull informar d’aquesta iniciativa i adreçar-te una invitació formal a la construcció d’un programa plural, fet entre tots, de manera que cada institució o entitat amb les seves pròpies iniciatives i activitats o també de forma compartida, s’hi pugui incorporar des de la seva especificitat i amb el seu propi èmfasi.

Per fer visible aquesta activitat conjunta, hem creat un logotip identificador dels 80 anys que posarem al vostre abast, i alhora la pàgina web 80anysguerracivil.gencat.cat recollirà tots els actes que es programin. A la mateixa pàgina web hi haurà un formulari on ens podreu fer arribar les característiques de l’esdeveniment que hàgiu preparat per difondre’l. Tanmateix, us podeu adreçar al telèfon de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament (93 634 73 83) o a l’adreça butlleti_paumdh@gencat.cat per a qualsevol informació o consulta que considereu.

Esperem comptar amb vosaltres per tal que aquesta commemoració tingui el ressò i la presència que es mereix.

Una salutació ben cordial,

 

Raül Romeva i Rueda

Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència

Minister of Foreign Affairs, Institutional Relations and Transparency